Car_Road_Wheel_1080x333.jpg

Sähköautojen tehonlähde: VARTA AGM xEV 

Täyssähkö- ja hybridisähköautojen suosio kasvaa vuosi vuodelta. Koska suurin osa niistä on edelleen riippuvaisia 12V akusta, uusia haasteita syntyy käyttövoiman tyypistä riippuen. Sähköautot (EV) luokitellaan sähkötehon käyttöasteen mukaan. Tavanomaisen sisäisen polttomoottorin (ICE) rinnalla on olemassa kolme olennaista sähköautotyyppiä: hybridisähköauto (HEV), ladattava hybridisähköauto (PHEV) ja täyssähköauto (BEV). VARTA käyttää lyhennettä xEV, joka kattaa ne kaikki.

xEV: yksi ratkaisu kaikille sähköautoille 

VARTA_xEV_Campaign_Badge-embiggened.png

Lyhenne muodostuu sähköautoa tarkoittavista kirjaimista EV, joilla ilmaistaan, että kaikissa konsepteissa on sähkömoottori. Lyhenteen etukirjain x voi viitata mihin tahansa sähköauton alaryhmään, joita ovat esim. täyssähköautoa tarkoittava BEV (Battery Electric Vehicle), hybridisähköautoa tarkoittava HEV (Hybrid Electric Vehicle) ja ladattavaa hybridisähköautoa tarkoittava PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle).

Image_BEV_Nummer.png

Täyssähköauto eli BEV​

Ajoneuvo, jossa ei ole sisäistä polttomoottoria ja jonka ainoa voimanlähde on suurjännitteisiin litiumioniakkuihin varastoitu sähköenergia.
 1. 12V akku
 2. DC/DC-muunnin
 3. Suurikokoinen suurjännitteinen litiumioniakku
 4. AC/DC-muunnin
 5. Suurjännitteinen vetomoottori
 6. Sähkötehon lähde (julkinen latausasema/ kotilatauspiste)
Image_HEV_Nummer_12V.png

Hybridisähköauto eli HEV

Ajoneuvo, jossa pääasiallisena voimanlähteenä toimivan sisäisen polttomoottorin lisäksi on sähkömoottori sekä pieni suurjännitteinen ajovoima-akku, joka mahdollistaa ajamisen lyhyitä matkoja pelkän sähkömoottorin voimalla.
 1. 12V akku
 2. DC/DC-muunnin
 3. Suurjänniteakku
 4. AC/DC-muunnin
 5. Suurjännitteinen vetomoottori
 6. Bensiini- tai dieselsäiliö
 7. Sisäinen polttomoottori
Image_PHEV_Nummer_12V.png

Ladattava hybridisähköauto eli PHEV

Hybridisähköautosta edelleen kehitetty konsepti, jossa ajovoima-akun voi ladata myös julkisella latausasemalla tai kotilatauspisteestä. Suurjänniteakku on yleensä suurempi kuin hybridisähköautossa, joten toimintamatka pelkän sähkömoottorin voimalla on pidempi.
 1. 12V akku
 2. DC/DC-muunnin
 3. Suurjänniteakku
 4. AC/DC-muunnin
 5. Suurjännitteinen vetomoottori
 6. Bensiini- tai dieselsäiliö
 7. Sisäinen polttomoottori
 8. Sähkötehon lähde (julkinen latausasema/ kotilatauspiste)

12V akkujen olennainen merkitys sähköautoissa

12V akut ovat edelleen olennainen osa kaikissa autoissa – myös sähköautoissa. Niitä tarvitaan sähköauton käynnistämiseen, pienjännitelaitteiden käyttämiseen ajon aikana sekä suurjänniteakun ongelma- tai vikatilanteessa. Ne toimivat toisena virtalähteenä varmistaen turvallisuudelle kriittisten järjestelmien, kuten ABS- ja ESP-järjestelmän, keskeytymättömän toiminnan myös suurjänniteakun ongelmatilanteessa. Lisäksi niitä tarvitaan suurjännitteisen voimansiirron aktivointiin sekä kaikkien niiden sähkölaitteiden käyttöön, jotka tarvitsevat virtaa, kun ajoneuvon virta on katkaistu, kuten keskuslukitus, varkaudenestojärjestelmät sekä langattomat etäpäivitykset.

CL-14983_New_xEV_Image_FI_preview-1.png

Autoilijan tukena – maailman huippuluokan AGM-akut 

Saksan autoliiton (ADAC) vikatilastoinnin mukaan yksi tärkeimmistä sähköautojen vikojen aiheuttajista on tyhjentynyt 12V akku. Erilaiset tekijät rasittavat tavanomaisia akkuja yli niiden suorituskyvyn. AGM-teknologia on tehokkain vaihtoehto sähköautojen vaatimuksiin, ja sen luotettavuus on osoitettu miljoonissa erilaisissa Start-Stop-tekniikalla varustetuissa ajoneuvoissa ja käyttökohteissa. Pulssitekniikka varmistaa sähkön saatavuuden hätätilanteissa sekä korkeiden syklikuormien ja syväpurkauksen kestävyyden. Lisäksi näiden akkujen luontainen turvallisuus on litiumioni- ja märkäakkuja parempi yli- ja alijännitekestävyyden ja vuotamattomuuden ansiosta sekä erittäin lievän reagoinnin vuoksi mahdollisten sisäisten oikosulkujen tapauksessa. Sähköautojen kehitysasteen mukaan niissä käytetty 12V akku voi vaihdella vuosimallin mukaan. Lisäksi alun perin SLI-akulla varustettu ajoneuvo voi siirtyä AGM-tekniikkaan käyttöikänsä aikana. Akkuvalikoimamme kattaa jo nyt 90 % kaikista sähköautoista ja laajennamme ja vakiinnutamme kattavuutta edelleen.

Oletko ammattilainen? Lisätietoja VARTA Partner Portal.

VARTA®-akkuhaku


Oletko ammattilainen? Käytä edistynyttä hakutoimintoamme VARTA Partner Portal.

VARTA®-jälleenmyyjähaku

Etsi muita jälleenmyyjiä