1. VAIHE: auton akun valinta 2. VAIHE: vanhan akun irrotus 3. VAIHE: uuden akun asennus 4. VAIHE: akun kierrätys
← Asennus ja vaihto Mies laittamassa akkua autoon, vain hänen käsivartensa näkyvät

1. VAIHE: auton akun valinta

Ota esiin ajoneuvosi käyttöohje ja tarkista alkuperäisakun suositukset seuraavilta osin:

Akun kokoluokka - Minkä kokoinen akun pitää olla ulkomitoiltaan, jotta se sopii parhaiten ajoneuvoosi? Moniin autoihin voidaan asentaa usean kokoisia akkuja.

Kylmäkäynnistysvirta (CCA) - Kylmäkäynnistysvirta kertoo paljon akun kylmäkäynnistyskyvystä. Se on virtamäärä (A), jonka akku voi luovuttaa -17,8 °C:ssa 30 sekunnin ajan alittamatta käyttökelpoista jänniterajaa.

Varakapasiteetti (RC) - Varakapasiteetti ylläpitää ajoneuvon sähköjärjestelmää, jos laturi pettää. Varakapasiteetti ilmoittaa, kuinka monen minuutin ajan akku pystyy luovuttamaan auton tarvitseman energian, ennen kuin sen jännite putoaa liian alhaiseksi.

Kylmäkäynnistysvirran ja varakapasiteetin osalta on aina parempi, mitä korkeampi niiden arvo on. Kylmissä ilmasto-olosuhteissa kylmäkäynnistysvirta on tärkeä ominaisuus akkua valitessa. Erittäin lämpimässä ilmastossa ei luonnollisesti tarvita niin korkeata kylmäkäynnistysvirtaa.

Jos etsit purkauksia kestävää akkua veneilyyn tai matkailuautoon, ota huomioon myös seuraavat asiat:

sähköä kuluttavat laitteet
sähkölaitteiden vaatima virtamäärä (A)
sähkölaitteiden käyttöaika tunneissa (h)

Kerro vaadittava virtamäärä (A) käyttöajalla (h), niin saat tulokseksi tarvitsemasi akkukapasiteetin ampeeritunneissa (Ah).
Sähkölaitteiden virrankulutus (A) x aika (h) = Ah

Purjevene lipuu ulapalla

Esimerkki: Kalastusvene

Valot
Uistelumoottori
Kaikuluotain
Radio
Yht.

10 x 5 = 50
1 x 5 = 5
3 x 5 = 15
1 x 5 = 5
75 AH*


*Valitse siis akku, jolla on riittävä akkukapasiteetti (Ah) ja oikea jännite. Varmuuden vuoksi on hyvä valita akku, jonka kapasiteetti on vähintään 20 % laskettua suurempi.